Vem blir du i dina relationer?
Så väljer du människor som förstärker det bästa i dig
16 mars 2025 publicerad av Lea på Erigo

Många närmar sig relationer med en inre checklista – vi söker vissa egenskaper hos andra som vi anser vara viktiga. Vi utgår från våra värderingar, erfarenheter och preferenser för att avgöra om en person är rätt för oss. Men vad händer om vi vänder på perspektivet?
Istället för att fråga: Passar den här personen in i min checklista? kan vi ställa oss frågan: Vem blir jag i närheten av den här personen?
Interna checklistor och deras begränsningar
Forskning inom relationell psykologi visar att vi ofta använder oss av interna checklistor vid val av relationer. Dessa checklistor, ibland kallade partnerpreferenser eller partnervalstrategier, består av specifika egenskaper och kriterier som vi anser vara viktiga hos andra. De påverkas av kulturella normer, tidigare erfarenheter och individuella värderingar.
Men även om checklistor kan ge en känsla av kontroll och riktning, kan de också begränsa vårt perspektiv. De fokuserar på yttre faktorer snarare än på hur vi faktiskt känner i relationen och vilken version av oss själva vi får möjlighet att vara. Studier visar att relationer som bygger på känslomässig kompatibilitet snarare än en uppsättning statiska kriterier har större chans att skapa långsiktig tillfredsställelse och välbefinnande.
Hur relationer speglar dig
Vi formas av våra relationer. Varje möte, varje interaktion triggar olika sidor av oss själva. Vissa personer får oss att känna oss inspirerade, trygga och motiverade, medan andra kan framkalla osäkerhet, frustration eller behovet av anpassning. Relationer påverkar oss på flera plan – både genom de sidor av oss själva som aktiveras och genom möjligheten till egen utveckling.
Att reflektera över detta kan förändra hur vi väljer att omge oss. Istället för att enbart leta efter specifika egenskaper hos andra, kan vi utforska:
- Vilka sidor av mig själv aktiveras i denna relation?
- Hur känner jag mig när jag umgås med den här personen?
- Är detta sidor jag vill förstärka och ha mer av i mitt liv?
- Finns det något i den här relationen som utmanar mig på ett sätt jag vill utvecklas genom?
Relationer som en väg till utveckling
Relationer handlar inte bara om att spegla våra befintliga styrkor utan också om att utmana oss. Ibland möter vi människor som triggar sidor av oss som vi vill utveckla – kanske genom att de utmanar oss att bli tydligare i vår kommunikation, att hantera konflikter på ett nytt sätt eller att våga vara mer sårbara.
I dessa fall kan det vara värdefullt att reflektera över:
- Är detta en utmaning jag är redo att ta mig an?
- Vilken påverkan har detta på min energi och mitt välmående?
- Vad är den långsiktiga vinsten av att utvecklas i den här riktningen?
Genom att balansera relationer som stärker det vi redan trivs med i oss själva med de som erbjuder utvecklingsmöjligheter, kan vi skapa en omgivning som både ger trygghet och driver oss framåt.
Skapa relationer som stärker dig
Forskning inom relationell psykologi och speglingsteori visar att vi undermedvetet påverkas av de vi omger oss med. Relationer är dynamiska – de formar oss och bidrar till vår utveckling. Därför blir det viktigt att vara medveten om vilka delar av oss själva vi vill lyfta fram och förstärka.
Reflektionsövning: Vilka relationer speglar det bästa i dig?
Ta en stund och tänk på tre personer i ditt liv:
- Vilka sidor av dig själv förstärker de?
- Känner du att du växer i deras sällskap?
- Utmanar de dig på ett sätt som utvecklar dig, eller på ett sätt som kostar mer än det ger?
- Hur kan du aktivt skapa fler relationer där du får vara den du trivs bäst med att vara?
Genom att identifiera vilka relationer som får dig att känna dig mest autentisk och i balans, kan du medvetet börja bygga en social omgivning där du får vara den version av dig själv du trivs bäst med.
Relationer påverkar både vår omgivning och vår utveckling. Genom att omge oss med människor som speglar och utmanar oss på rätt sätt skapar vi en miljö där vi kan växa och trivas.
Källor
- Aron, A., Aron, E. N., & Smollan, D. (1992). Inclusion of Other in the Self Scale and the structure of interpersonal closeness. Journal of Personality and Social Psychology, 63(4), 596-612.
- Finkel, E. J., Simpson, J. A., & Eastwick, P. W. (2017). The psychology of close relationships: Fourteen core principles. Annual Review of Psychology, 68, 383-411.
- Murray, S. L., Derrick, J. L., Leder, S., & Holmes, J. G. (2008). Balancing connectedness and self-protection goals in close relationships: A levels-of-processing perspective on risk regulation. Journal of Personality and Social Psychology, 94(3), 429-459.
- Rusbult, C. E., & Van Lange, P. A. (2003). Interdependence, interaction, and relationships. Annual Review of Psychology, 54(1), 351-375.
- Swann, W. B., De La Ronde, C., & Hixon, J. G. (1994). Authenticity and positivity strivings in m
Fler artiklar du kanske är intresserad av