
Ät gott för en bättre framtid - del 1
Så påverkar dina matval klimatet och varför det är dags att tänka om.
Sammanfattning
Många av oss vet att maten vi äter påverkar klimatet. Men vad betyder det i praktiken och hur mycket behöver man egentligen ändra för att det ska böra någon skillnad?
I den här delen går Gustav från Jävligt Gott igenom grunderna: varför våra matvanor spelar roll, vad som faktiskt räknas som hållbar mat och hur vi kan tänka smartare kring vad vi lägger på tallriken.
Det handlar inte om att ge upp allt du gillar, utan om att förstå sambanden och hitta en ny matlogik som funkar i verkligheten.
Passar perfekt för dig som vill få koll på läget och konkreta argument oavsett om du är nybörjare, skeptisk eller redan nyfiken.
Det här är den första av två föreläsningar i serien "Ät gott för en hållbar framtid". Efter deltagande i båda stegen erhålls diplom för genomgången kurs.
Föreläsningens innehåll
-
Slå hål på vanliga myter om hållbar kost
“Man måste bli vegan” “Växtbaserad mat är dyr” “Det är svårt, tråkigt och näringsfattigt” -
Matens koppling till klimatförändringar och biologisk mångfald
Livsmedelssystemets klimatpåverkan Matens koppling till biologisk mångfald, vatten, mark, energi Köttkonsumtion i Sverige och globalt -
Små förändringar med stor effekt
Du kommer att få lära dig enkla förändringar som du kan implementera redan imorgon för att bidra till en mer hållbar livsstil.
Föreläsningen behandlar bland annat
-
Vanliga myter om hållbar mat
-
Måsta man vara vegan för att äta hållbart?
-
Vad är hållbar mat?
-
Varför är kött problematiskt för klimatet?
-
Små steg ger stora resultat. Varför?
-
Konkreta exempel
Målgrupp
Personer som är intresserade av att lära sig om hur deras matvanor påverkar planetens hälsa och är öppna för att göra små förändringar för en mer hållbar livsstil. Ingen förkunskap krävs.
Undervisare
-
Gustav Johansson - Jävligt Gott
Grundare av Jävligt Gott och kokboksförfattareGustav är en av Sveriges ledande röster inom växtbaserad matlagning och har de senaste sju åren utbildat och föreläst för tusentals kockar och matintresserade både fysiskt och digitalt.Han är själv vegetarian sedan 2006 och vegan sedan fem år tillbaka. Med Jävligt Gott vill han visa att växtbaserad mat inte bara är bra för planeten och hälsan utan också kan smaka Jävligt Gott.
Företaget Jävligt Gott startade som en matblogg men är idag så mycket mer än så. Det är en plats där idéer marineras, inspiration bubblar, och saker händer. På riktigt. Gustav och Jävligt gott vill göra det enklare för människor att ställa om. Utan massa krångel & krusiduller. Bra mat ska inte smaka konstigt. Den ska inte heller skada planeten, eller någon vi delar planeten med.
Gustav säger det som behövs sägas, när andra inte riktigt vill, eller kan sätta fingret på vad som skaver. Han är en sveriges mest omtyckta föreläsare, och är med och driver omställningen framåt.
En tallrik i taget.


Kommunikation och kompetensutveckling för företag och ledare som vill skapa hållbara resultat.